ОКТОМВРИЙСКИ СМУТИТА: Смути с ябълка, круша и куркума

Публикувано от medicamarket 05/10/2019 0 Коментар(и) Здравословни рецепти,

Месец октомври е, температурите стават все по-ниски, а с тях сякаш се понижава и нашето настроение. Често свързваме есента с отпадналост, умора и дори с леко депресивните състояния. Нерядко обаче липсата на жизненост всъщност се дължи на отслабването на имунната ни система, често причинено от недостига на витамини и минерали в организма.

Medicamarket.bg ще се опита да помогне в борбата с октомврийските неразположения, като в рамките на месец октомври представи 4 рецепти за смутита, изцяло приготвени със сезонни плодове.

 

Смути с ябълка, круша и куркума

 

 

Необходими съставки:

 

Ябълка (1.бр.)

Круша (1. бр.)

Куркума (1/2 чаена лъжичка)

 

 

С какво са полезни те:

 

Ябълката е ниско калорична е (само 52 kcal/100 гр.) и доставя на организма солидно количество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и влияе благоприятно на черния дроб и сърцето.

 

Крушата съдържа малко мазнини и калории (57 kcal/100 гр.). Богата е на антиоксиданти, фолиева киселина, фибри, Витамин C, желязо и магнезии. Стимулира нормалната дейност на белите дробове, подобрява нивата на кръвната захар, намалява вредното влияние на свободните радикали и регулира храносмилането.

 

Куркумата е смятана от някои специалисти за „супер храна“. Тя притежава изключително богат състав. Съдържа полифенолни съединения наречени куркумини, известни със своето мощно антиоксидантно, противовъзпалително и антитуморно действие.

 

Начин на приготвяне:

 

  1. Измийте и обелете плодовете;
  2. Нарежете на дребни парченца ябълката и крушата;
  3. Смесете в блендер нарязаните плодове и курумата и разредете с малко изворна вода. По желание може да добавите 1 ч.л. мед и/или 1с.л. кисело мляко;
  4. Разбъркайте хубаво съставките в блендера до получаване на хомогенна смес;
  5. Сипете в подходящи чаши;
  6. Насладете се на есента с чаша витамини в ръка!

Напиши коментар

Loading...