За какво помага: 5-HTP

Публикувано от medicamarket 20/01/2021 0 Коментар(и) Рубрики,

 

5-HTP (5-хидрокситриптофан) представлява метаболит на хормона на щастието (серотонин) и аминокиселината L-триптофан. Получава се от зърната на африканското растение Грофония (Griffonia Simplicifolia) и насърчава естественето производството серотонин от организма.

 

Като невротрансмитер, 5-HTP спомага за подобряване на настроението и за понижаване нивата на напрежение и безспокойство. Може да бъде ефективен при подлагане на организма на хроничен стрес, при наличие на паник атаки или дори при лечение на алкохолна зависимост.

 

Допълнителният прием на 5-HTP се препоръчва и на хората, страдащи от проблеми със съня, тъй като той притежава свойството да съкращава времето за заспиване и допринася за пълноценната релаксация през нощта. Ефектът му значително се увеличава, ако се комбинира с GABA или мелатонин.

 

Не е от определящо значение за действието на 5-HTP, дали е приет на празен стомах или не, но взет по време на хранене, помага да се изпита чувство на ситост и удовлетвореност от храната, дори при приема на по-малко количество калории в сравнение с обикновено. Заедно с това той потиска желанието за консумиране на въглехидрати, с което може да допринесе за постигане на здравословно тегло.

 

С напредване на възрастта, нивата на 5-HTP в организма спадат и препоръчително той да бъде допълнително набавян чрез външни източници. Ниските нива на този хормон предразполагат към повишена агресивност, дълбоки депресивни състояния, понижено либидо и самочувствие, както и други нервни разтройства.

 

Препоръчителният дневен прием на 5-HTP е между 50 и 100 мг., в зависимост от килограмите и здравословните специфики на човека. Засега не са установявани сериозни странични реакции, но е добре да се знае, че редовният прием би могъл да доведе до дефицит на допамин в организма. В тези случаи се препоръчва комбинирането на 5-HTP с L-тирозин, L-фенилаланин или L-DOPA.

 

Кои са основните ползи от витамин 5-HTP за организма:

  • Насърчава естественето производството серотонин от организма.
  • Спомага за подобряване на настроението и за понижаване нивата на напрежение и безспокойство.
  • Съкращава времето за заспиване и допринася за пълноценната релаксация през нощта.
  • Може да допринесе за постигане на здравословно тегло.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи 5-ХТП тук!

Напиши коментар