За какво помага: КАНЕЛА

Публикувано от medicamarket 10/11/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Подправката, която познаваме като канела, се получава от вътрешната кора на няколко дървета от рода Cinnamomum. Тя съдържа високи количества етерични масла, канелен алдехид, евгенол, смола, нишесте, дъбилни вещества, манган, фибри, калций и желязо и притежава доказани ползи за организма.

 

Канелата успешно контролира производството на инсулин и е подходяща за диабетици и за хора предразположени към диабет. Има свойството и да нормализира нивата на лошия холестерол, да понижава високото кръвно налягане и да облекчава болката (ставни и менструални болки, спазми, главоболие). Антисъсирващите ѝ качества пък спомагат за подобряване на кръвообращението, предотвратяват образуването на тробми и пазят сърдечно-съдова система.

 

Канелата има изявени антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Тя се бори със свободните радикали в организма и има силно антибактериално, противовъзпалително действие. Заради лекия си сгряващ ефект, допринася и за предпазване от грип и настинка.

 

Канелата е изключително богата на фибри. Подобрява храносмилането и усвояването на храната. Има свойството да ускорява метаболизма и да разгражда и изхвърля мазнините от тялото, като не позволява да се натрупват в клетките. Допринася за добро кръвообращение и спомага за достигането на повече кислород до мускулите, което от своя страна ефективно стимулира физическата активност. В комбинация с подходящи хранителна програма и спортен режим, цейлонската канела може да улесни постигането и поддържането на желаното тегло, тяло и спортна форма.

 

Позанти са около сто сорта канела (Cinnamonum verum), като най-популярни са 4 от тях: цейлонска канела (Cinnamomum zeylonica), китайска канела/касия (Cinnamomum cassia), индонезийска канела (Cinnamomum burmannii, Padang cassia, Batavia cassia), виетнамска канела/сайгон (Cinnamomum loureiroi). Цейлонската канела обикновено се счита за „истинската канела“. Тя е със сравнително по-висока концентрация на евгенол от останалите и за разлика от тях съдържа минимални количества кумарин, което е и причината да е много по-ефективна и ползотворна за организма.

 

Евгенолът ароматно летливо съединение, което се характеризира със силен пикантен аромат и може да се открие в в канелата, индийското орехче, карамфила, босилека и дафиновия лист. Има свойството допринася за добрата перисталтика и възстановява правилната дейност на чревния тракт. Забавя съсирването на кръвта, притежава силно антисептично и дезинфекционно действие и е ефективно при зъбобол.

 

Кумаринът е фитохимикал, който в по-големи дози може да има токсичен ефект върху организма, тъй като пречи на протичането на нормалната дейност на черния дроб и бъбреците (да пречистват и изхвърлят токсините). Съдържание на кумарин в различните видове канела:

 • Цейлонска канела (C. verum): 0,017 гр./кг.
 • Касия (C. cassia): 0,31 гр./кг.(18 пъти повече от цейлонската канела).
 • Индонезийска канела: 2,15 гр./кг.(126 пъти повече от цейлонската канела).
 • Сайгон: 6,97 гр./кг.(410 пъти повече от цейлонската канела).

За сравнение, ако човек с тегло 45 кг. приема капсули от по 500 мг. канела, той би надвишил допустимите дози на кумарин, поглъщайки 533 капсули с цейлонска канела, 30 капсули с касия или 3 капсули със сайгон в рамките на 24 часа. Добре е да се знае, че поради високата цена на цейлонска канела, по-голямата част от хранителните добавки със съдържание на канела в САЩ и Европа съдържат комбинация от сродните ѝ видове (ако не е изрично отбелязано, че канелата в добавката е цейлонска).

 

Кои са основните ползи от канела за организма:

 • Притежава мощно антиоксидантно действие. Бори се със свобоните радикали и може да намали риска от ракови и други заболявания.
 • Понижава нивото на кръвна захар. Препоръчва се като превенция и лечение на диабед.
 • Регулира кръвното налягане и холестерола и защитава сърдечно-съдовата система.
 • Стимулира мозъка. Подобрява когнитивните функции и паметта.
 • Подобрява храносмилането, регулира апетита и намалява потребността на организма от захар.
 • Помага при гадене.
 • Засилва имунната система и защитава тялото от инфекции. 
 • Облекчава главоболието, мускулната треска и менструалните и хронични болки.
 • Може да помогне в борбата с акнето.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи канела тук!

 

 

Напиши коментар