За какво помага: КОЛАГЕН

Публикувано от medicamarket 10/12/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Колагенът е протеин от естествен произход, който участва активно в изграждането на сухожилията, хрущалите, ставите, кожата и костите. Съставен от аминокиселините глицин, пролин, аланин и хидроксипролин и се намира практически във всички тъкани на човешкото тяло. Организмът може да го произвежда самостоятелно, но с напредване възрастта (обиконвенно след 26-тата година), все повече губи тази своя способност, а това се отразява негативно върху общото здраве и тонус. Този процес би могъл осезаемо да се забави, както чрез допълнителен прием на хранителни добавки, така и чрез диета, включваща повече храни, богати на колаген - костен бульон, риба, белтъци, цитрусови плодове, чесън, боб.

 

Могат да бъдат разграничени три основни типа колаген - I, II и III. Колаген тип I поддържа здравето на кожата и костите. Представлява приблизително 75% от общото количество колаген в тялото и се съдържа в кожата, сухожилята, кръвоносните съдове, костите и вътрешните органи. Колаген тип II се грижи предимно за доброто състояние на ставните връзки и сухожилия. Колаген тип III се съдържа в стените на артериите, кожата, червата и матката и заедно с колаген I са източник на деветнадесет от най-важните аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на здраво тяло. 

 

Колагенът е отговорен за производството на синовиална течност и допринася за еластичността на хрущяла и съединителната тъкан, като заедно с това увеличава костната плътност. Възвръща лекотата при движение, спомага за намаляване на болките и дискомфорта в ставите, гърба и кръста и редуцира сковаността и подуването. Значително допринася за лечението на контузии и възпаленията и може да бъде ефективно средство срещу остеоартрит. Подходящ за прием както в случаите на прекомерно физическо натоварване (включително при професионален спорт), така и при застоял начин на живот, без достатъчно движение.

 

Колагенът притежава уникалната способност да свързва водата и ефективно да стимулира хидратацията и регенерирането на епидермиса. Допринася за поддържането на младежкия и свеж вид на кожата, като осигурява много добри нива на хидратация, дори в най-дълбоките кожни слоеве. Увеличава еластичността и осезаемо намалява бръчките и неравномерната пигментация, особено в областта на лицето и шията. Облекчава зачервяванията, сухотата и лющенето. Подкрепя естествената регенарация на кожата при различни кожни проблеми (акне, дерматити, псориазис и др.) и допринася за редуцирането на целулита в проблемните области.

 

Колагенът стимулира и естественото производство на кератин и има заздравяващо косата действие. Предпазва я от агресивните външни фактори, включително излагане на слънце, прекомерна употреба на стилизиращи продукти, топлинна обработка и др.

 

Колагенът насърчава и правилната функция на храносмилателната система, укрепва лигавицата действа благоприятно при язви. Спомага за разграждането на протеините и мазнините в храната и може да намали апетита, с което да улесни редукцията на теглото. Оказва положително влияние върху сърдечната функция и благоприятства нервната система, като подобрява качеството на съня и намалява безпокойството и тревожността.

 

Кои са основните ползи от колаген за организма:

  • Отговорен е за производството на синовиална течност.
  • Допринася за еластичността на хрущяла и съединителната тъкан.
  • Увеличава костната плътност.
  • Притежава болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.
  • Стимулира хидратацията и регенерирането на епидермиса.
  • Допринася за еластичността и младежкия вид на кожата
  • Може да заздрави ноктите и да стимулира растежа на косата.
  • Насърчава и правилната функция на храносмилателната система.
  • Подобрява качеството на съня и намалява безпокойството и тревожността.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи колаген тук!

Напиши коментар