За какво помага: КУРКУМА

Публикувано от medicamarket 30/12/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Куркумата (Curcuma Longа), позната още като турмерик, индийски шафран и златната подправка, е богата на витамини (витамин А, витамин C, витамин E, витамин K), минерали (калций, мед, желязо, калий, магнезий, цинк) и електролити. Основните лечебни свойства обаче тя дължи на куркумина – полифенол с мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие, който учacтвa aĸтивнo в пpoцecитe нa дeтoĸcиĸaция нa чepния дpoб и стомашно-чревната система и ефективно се бори със свободните радикали, потискайки липидната пероксидация и оксидативното увреждане на ДНК.

 

Куркуминът има свойството да подсилва имунната система и въздейства положително върху депресивните състояния. Смята се още, че понижава нивата на триглицериди в кръвта и спомага за редуцирането на „лошия“ холестерол в организма, което може да спомогне в борбата с излишните килограми. Куркуминът има положително влияние върху ставите и осезаемо облекчава симптомите на артрит и болките в коленете, бедрата и гърба. Допринася при лечение на язвен колит, диабет, кожни проблеми, някои видове рак. Има свойството да подобрява когнитивните функции и може да ограничи натрупването на бета-амилоид в мозъка на пациенти с Алцхаймер и да разрушава плаки, свързани с болестта. За оптимални резултати е добре да бъде комбиниран с пиперин (екстракт от черен пипер), който улеснява неговото усвояване от организма и значително подсилва ефекта на кукрумина.

 

Използването на куркумата като подправка в храната се смята за безвреден, но в някои случаи приемът ѝ като хранителна добавка не е препоръчителен – при диабет (куркуминът понижава кръвната захар), при репродуктивни проблеми (може да понижи нивата на тестостерон при мъжете), при бременност и кърмене.

 

Кои са основните ползи от куркума за организма:

  • Има мощни противовъзпалителни и антиоксиданти свойства.
  • Защитава тялото от свободните радикали.
  • Намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Спомага за редуцирането на „лошия“ холестерол
  • Облекчава симптомите на артрита.
  • Подобрява паметта и мозъчната функция.
  • Контролира депресията.
  • Допринася при лечение на различни видове рак, язвен колит, диабет.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи куркума тук!

Напиши коментар