За какво помага: ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Публикувано от medicamarket 20/02/2021 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Халуроновата киселина (Hyaluronic Acid) е несулфатиран гликозаминогликан (GAG), синтезиран от организма, който се открива както във всяка тъкан на тялото, така и кръвната плазма и участва активно в изграждането на костите, мозъка и кожата. Около 50% от хиалуроновата киселина се намира в кожата, но се среща в големи количества и в синовиалната течност в ставите, в пъпната връв, в клапите на сърцето, белите дробове, аортата, простатата и др.

 

Хиалуроновата киселина има спираловидна структура, благодарение на която притежава специфичното свойство да се свързва с водата и да я задържа. 1 молекула хиалуронова киселина може да се свърже с до 1000 молекули вода. По този начин се осигурява добрата хидратация на кожата, което допринася да се забавят процесите на стареене и да се ускори процеса на заздравяването на рани, като заедно с това подпомага водната задръжка в други тъкани в човешкото тяло. 

 

Хиалуроновата киселина се свързва с колагена и еластина, за да формира хрущялите и да подпомогне тяхната функция. Тя има способността да увеличава притока на синовиална течност, която служи като смазка за ставите, подкрепя силата и тяхната гъвкавост. Хиалуроновата киселина спомага и за изхвърлянето на токсини от тялото и пренасянето на хранителни вещества до клетките на места без приток на кръв (напр. хрущялите).

 

Вътре в тялото хиалуроновата киселина непрекъснато се образува и разгражда. Това е естествен процес, чийто интензивитет отслабва с напредване на възрастта. След 20 годишна възраст, нивата на хиалуроновата киселина в организма започват да намаляват, като дефицитът ѝ става осезаем след 40-45-годишна възраст.

 

Кои са основните ползи от хиалуронова киселина за организма:

  • Осигурява добрата хидратация на кожата и забавя процесите на стареене.
  • Ускорява заздравяването на раните и подобрява структурата на тъканите.
  • Формира хрущялите и увеличава притока на синовиална течност.
  • Спомага и за изхвърлянето на токсини от и пренасянето на хранителни вещества до клетките на места без приток на кръв.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи хиалуронова киселина тук! 

Напиши коментар