За какво помага: ЖЕЛЯЗО

Публикувано от medicamarket 20/11/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Желязото (Iron) e минерал, който присъства естествено в много храни (в месото, млечните продукти, яйцата, бобовите култури, зелените зеленчуци, цитрусите) и играе жизненоважна роля при образуването на червени кръвни клетки, хемоглобин и миоглобин. Допринася за транспорта на кислород в тялото, като по този начин ефективно се бори с анемията (често срещан проблем, засягащ мъже и жени (особено бременни), който най-общо представлява недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта).

 

Хемоглобинът е протеин, циркулиращ в кръвта, който представлява основен компонент на червените кръвни клетки. Играе ключова роля при транспортирането на кислород от белите дробове до различните тъкани в тялото. Ниските нива на хемоглобин означават по-малко снабдяване с кислород в тъканите, крайниците и жизнено важните органи, което от своя страна води до усещане за умора и слабост, бледост на кожата, когнитивни затруднения и значителни здравословни проблеми.

 

Препоръчителният дневен прием на желязо варира според пола, възрастта и индивидуалните специфики. В най-общия случай жените на възраст 19-50 години имат нужда от приблизително 20 мг. желязо на ден, докато мъжете в тази възрастова категория могат да приемат около 10 мг. дневно. След менопаузата, нуждате от желязо при жените не е толкова изявен и в тези случаи те могат да намалят също дозата наполовина. Бременните жени имат завишена нужда от желязо (около 27 мг. на ден), но допълнителният му прием задължително трябва да бъде консултиран с лекар.

 

Кои са основните ползи от желязо за организма:

  • Допринася за нормалното образуване на червени кръвни клетки, хемоглобин и миоглобин.
  • Играе ключова роля при транспортирането на кислород в тялото.
  • Подобрява мозъчната функция и работата на мускулите.
  • Действа благоприятно при хронични заболявания.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи желязо тук!

 

Напиши коментар