За какво помага МАКА

Публикувано от medicamarket 26/02/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Мака е вид кореноплоден зеленчук, който съдържа над 30 полезни микро- и макроелемента. Коренът от мака е богат източник на хранителни вещества, като в химическия му състав присътват голямо количество полезни въглехидрати, протеини, фибри, натурални аминокиселини, полезни мазнини, мастни киселини, уридин, желязо, магнезий, калций, селен и други.

Маката се причислява към групата на адаптогените - лечебни растения, които могат да регулират хормоните, помагащи на тялото да се пребори със стреса. Тя има седативно действие, допринася за балансирането хормоните, производството на ендорфин, повишаването на енергийните нива и засилването на имунитета.  

Активните вещества на корена от мака стимулират дейността на хипофизата и хипоталамуса, а с това повлияват благотворно цялата ендокринна система. Маката доказано засилва функцията на половите хормони както при мъжете, така и при жените, като значително повишава либидото и сексуалната активност. Ефективно допринася за качеството на спермата – сперматозоидите са по-жизнени, енергични и подвижни. Облекчава сиптомите на предменструалния синдром (ПМС), менопаузата, поликистозния овариален синдром (PCOS).

Желязото, калцият, магнезият и селенът, съдържщи се в маката, са сред основните минерали за организма. Тяхното наличие е определящо за правилното протичане на редица органични процеси в тялото:

 • Желязото представлява химичен елемент, който е сред основните компоненти, отговарящи за пренасянето и усвояването на кислород от клетките и за регенерацията на тъканите. Голяма част от този минерал се включва в процесите по изграждането на хемоглобина, а недостигът му в организма води до редица здравословни отклонения, най-вече анемични състояния. Натуралният екстракт от корен от мака е активен при недостиг на желязо, доставяйки го по естествен начин. Съдейства възобновяването на червените кръвни телца и по този начин намалява риска от усложняване на анемичното състояние и съдейства за излекуването.   
 • Калцият е отговорен за поддържането на костната маса и плътност. Играе важна роля в ензимната обмяна и кръвосъсирването. 
 • Магнезият е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Той един от жизненоважните микроелементи и участва в повече от 300 ензимни реакции, който протичат ежедневно в организма. Играе ключова роля за енергийния метаболизъм, протеиновия синтез и транспортирането на нервните импулси през нервно-мускулните синапси. Подпомага усвояването на калция и свързането му със зъбите и участва в костния растеж. Магнезият участва пряко в редица мозъчни процеси като невротрансмитер, намалява стреса, подобрява съня и спомага за доброто настроение и спокойствие. Разширявайки доброкачествено кръвоносните съдове, оказва положително влияние върху функцията на сърдечно-съдовата и половата система. Спомага и за намаляването на кръвното налягане, както и за разширяването на бронхите при заболявания на дихателните пътища.
 • Селенът проявява силна антиоксидантна активност, като неутрализира вредните радикали още на клетъчно ниво, което го прави един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло. Подпомага сърдечно-съдовата и имунната система, белите дробове, функциите на дебелото черво, простата, репродуктивните функции. Играе важна роля при производството на хормона на щитовидната жлеза - Тироксин, който има пряка връзка с енергийния и мастен метаболизъм. Притежава противовъзпалителни свойства, участващи в облекчаването на симптоми от различен произход (артрит, лупус, псориазис). 
   

Кои са основните ползи от мака за организма:

 • Допринася за по-лесното справяне с физическа и психическа умора.
 • Подобрява концентрацията и бистротата на ума.
 • Адаптира организма към промените в околната среда.
 • Балансира хормоните и при двата пола.
 • Подпомага дейността на репродуктивната система.
 • Подобрява издръжливостта и либидото.
 • Спомага за облекчаване на смущенията при менопауза и менструални неразположения.
 • Стимулира правилното функциониране на имунната система.
 • Действа благоприятно при анемия.
 • Подобрява състоянието на проблемна кожа, склонна към акне.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи мака тук!

 

 

Напиши коментар

Месечни промоции

Изгодни цени

100% Качество

Бърза доставка

Сигурно плащане

Loading...