За какво помага: ОЧАНКА

Публикувано от medicamarket 07/05/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Очанката (Euphrasia officinalis) e билка с противоалергично и противовъзпалително действие, богата на витамини А, В и С, сребро, магнезий, мед, желязо, силиций, цинк, хром, никел, бор, гликозиди, горчиви вещества, бета-каротин, флавоноиди, етерично масло и много други важни за здравето на човешкия организъм елементи. Има свойството да понижава вътреочното налагяне и се смята, че може да постигне значителни резултати в борбата срещу различни очни заболявания (очни инфекции, конюктивит, възпаления на ириса, роговицата, слъзните канали или клепача, алергични реакции, сухота и умора в очите, дразнене, късогледство). Очанката има положително действие и при физически травми на очите, при които е засегната роговицата. Допринася за намаляване на болката и предотвратява появата на възпаления. 

Превантивната грижа за очите е важна за тяхното здраве през годините. Очанката е добро средство за профилактика на зрението, като заедно с това го предазва от различни външни фактори (ежедневна работа с компютър, дълъг престой в задимени помещения) и снижава вредните последици от токсините в тялото (включително никотин и алкохол).

Освен за очни заболявания, тази билка може да се използва за облекчаване на някои респираторни проблеми (бронхит, ринит, грип), като спомага за отделянето на секретите от белите дробове. Действа ефективно при симптоми на синузит и сенна хрема.

Очанката има благоприятно влияние и при стомашни болки и храносмилателни проблеми, тъй като има свойството да нормализира работата на червата и стомаха.

 

Кои са основните ползи от очанка за организма:

  • Понижава вътреочното налагяне и е добро средство за профилактика на зрението.
  • Бори се с очни заболявания, възпаления и травми.
  • Спомага за отделянето на секретите от белите дробове и облекчава някои респираторни проблеми.
  • Действа ефективно при симптоми на синузит и сенна хрема.
  • Има благоприятно влияние при стомашни болки и храносмилателни проблеми и нормализира работата на червата и стомаха.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи очанка тук!

Напиши коментар

Loading...