За какво помага: КАЛИЙ

Публикувано от medicamarket 10/01/2021 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Калият (Potassium) е жизненоважен електролитен минерал, който отговаря за много процеси в организма – за баланса на течности, за предаването на нервните сигнали, за свиването на мускулите, за правилната функция сърдечно-съдовата дейност, за пълноценното използване на енергията. Естествено се съдържа в много непреработени храни, като в най-голямо количество се намира в пресните листни зеленчуци, авокадото, доматите, картофите и боба.

 

Като електролит, калият допринася за баланса между киселини и основи в тялото, може да намали задържането на вода и противодейства на натрия. Ефективно регулира кръвното налягане и поддържа правилната функция на сърдечно-съдовата система. Калият е изключително важен за нервната система, която пряко контролира мускулните свивания (контракции), сърцебиенето, рефлексите и много други функции на тялото. Притежава свойството да повишава костната плътност и да помага за превенция от остеопороза. Приемът на 100 милиграма калий дневно може значително да намали и риска инсулт, тъй като минерала допринася за достигането на кръвта към мозъка.

 

Прекалено големият дефицит на калий обикновено рядко се дължи на продължителен здравословен проблем, а по скоро се случва в следствие на рязка загуба на течности (обилно повръщане, хронична диария и др), като недостигът на елемента може да доведе до различни симптоми, познати още като хипокалиемия. Предозирането с калий, макар и рядко срещано, също има негативни ефекти, като подложени на подобен риск са най-вече хората, страдащи от проблеми с бъбреците. В тези случаи може да възникне хиперкалиемия.

 

Кои са основните ползи от калий за организма:

  • Отговаря за баланса на течности в организма
  • Играе роля при предаването на нервните сигнали
  • Подкрепя правилната функция на мускулите и сърдечно-съдовата дейност
  • Допринася за пълноценното използване на енергията.
  • Регулира кръвното налягане.
  • Редуцира риска от инсулт и остеопороза.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи калий тук! 

Напиши коментар