За какво помага: BCAA (БЦАА)

Публикувано от medicamarket 18/02/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

Верижно разклонените аминокиселини (BCAA) са важна група на есенциалните аминокиселини, комбинираща три аминокиселини с разклонена молекулна структура – L-Левцин, L-Изолевцин и L-Валин.

BCAA са сред деветте незаменими аминокиселини, представялващи 35% от незаменимите аминокиселини в мускулите. Човешкият организъм не може да ги произвежда сам, те следва да бъдат набавяни от външни източници (храна или хранителни добавки).

BCAA играят важна роля в протеиновия синтез, защото черният дроб не ги разгражда напълно и така те попадат лесно в кръвния поток и в мускулните клетки. Освен че стимулират белтъчният синтез, те спомагат и за изгарянето на мазнините, увеличават физическата издръжливост, предотвратяват умората по време на физическо натоварване, енергизират, подобряват имунната функция и следтренировъчното възстановяване.

BCAA са аминокиселините, необходими в така наречения критичен и катаболен момент веднага след тренировка. Те се препоръчват както за спортисти, така и за хора, чиято работа е свързана с извършване на физическа дейност.  BCAA се препоръчват и при бедно откъм белтъчини меню.

 

Кои са основните ползи от BCAA за организма:

  • Подобряват протеиновия синтез.
  • Подпомагат бързото възстановяване и има антикатаболно действие.
  • Насърчават покачването на чиста мускулна маса.
  • Повишават силата, издържливостта и енергията.
  • Подпомагат оздравителните процеси на тялото.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи БЦАА тук!

Напиши коментар

Loading...