За какво помага: БЕТА-АЛАНИН

Публикувано от medicamarket 18/06/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Бета-аланинът (Beta-Alanine), известен още като 3-aminopropanoic acid, е неесенциална аминокиселина с проста химична структура, която лесно се разгражда до глюкоза. Осигурява на тялото повече издръжливост и енергия по време на физически натоварвния (силови и кардио), затова често се използва като активна съставка в много предтренировъчни продукти. Натурално се среща във високопротеинови храни (най-вече в месото).

 

Бета-аланинът е една от малкото аминокиселини, за които е научно доказано, че влияе пряко върху спортните резултати и атлетичното представяне. Той увеличава концентрацията на карнозин (естествена аминокиселина, състояща се от бета-аланин и хистидин), което води до по-ниска киселинност в мускулите и драстично увеличаване на тяхната работоспособност. Така Бета-аланинът увеличава не само аеробната издръжливост на организма и силовата издръжливост на мускулите, но и допринася за правилното функциониране на нервната система.

 

Приемът на бета-аланин е безвреден и ефективен начин за възстановяване след интензивни и силови тренировки. Чрез регулирането на киселиността в мускулатурата, той оптимизира и мускулното възстановяване, като редуцира мускулните треска и умора.

 

Бета-аланинът е известен със специфичното си „мравучкане” - боцкане по ръцете, гърба и лицето, което може да се появи при някои хора. То е напълно безвредно и отшумява с привикването на организма. Това усещане може да бъде ограничено, ако дневната доза се разпредели в няколко отделни приема.

 

Препоръчителната дневна доза бета-аланин е 3-6 гр. в продължение на 2-4 седмици. При вегетарианците ефектът може да се появи значително по-бързо, тъй като липсата на месни продукти в менюто може да е довело до спад на бета-аланин в организма.

 

Кои са основните ползи от бета-аланин за организма:

  • Повишава нивата на карнозин.
  • Безвреден и ефективен начин за възстановяване след интензивни и силови тренировки.
  • Регулира киселиността в мускулатурата и оптимизира възстановяването, като редуцира мускулните треска и умора.
  • Увеличава аеробната издръжливост на организма и силовата издръжливост на мускулите.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи бета-аланин тук!

Напиши коментар