За какво помага: КАЛЦИЙ

Публикувано от medicamarket 13/05/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

 

Калцият (Calcium) e минерал, 99% от който се съдржа в костите и зъбите. Останалият 1% е нужен за правилното функциониране на сърцето, мускулите, нервите, тъканите, очите и нормалното съсирване на кръвта. Калцият не може да се синтезира самостоятелно от организма и необходимо да се приема чрез външни източници (храна или хранителни добавки), но трябва да се избягва предозиране (заради риск от хиперкалцемия, сърдечен удар, камъни в бъбреците, запек, инфекция на пикочните пътища). Натурално се намира в сиренето, млякото, яйцата, смокините, зелените зеленчуци, картофите, боба, овесените ядки, рибата, бадемите, сусама, соята. За да може да се абсорбира ефективно от организма, е силно препоръчително да бъде комбиниран с витамин D.

При дефицит на този ключов минерал могат да се появят редица здравословни проблеми: суха и люспеста кожа, екзема и псориазис, чупливи нокти, зъбобол, мускулни крампи, усещане за умора и липса на енергия, раздразнителност, депресия и безсъние, парастезия.

Неостатъчният прием на калций от възрастните може да доведе до омекване на костите и понижаване на тяхната плътност, остеопороза, мускулни болки, спазми и изтръпване на ръцете и краката, като най-засегнати от този процес, са жените в менопауза. При децата пък калциевия дефицит често води до нарушена костна минерализация, която е предпоставка за появата на рахит (състояние, причиняващо деформация на костите и забавяне на растежа). Бременните жени също е добре да повишат приема калций, за да избегнат евентуални бъдещи усложнения в развитието на детето.

 

Кои са основните ползи от калций за организма:

  • Поддържа здравето и плътността на костите и зъбите.
  • Допринася за правилното функциониране на сърцето, мускулите, нервите, тъканите, очите.
  • Спомага за нормалното съсирване на кръвта.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи калций тук!

Напиши коментар

Loading...