За какво помага: ХРОМ

Публикувано от medicamarket 08/07/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Хромът (Chromium) e ключов за здравето минерал, който не може да се синтезира самостоятелно от организма и необходимо да се приема чрез външни източници (храна или хранителни добавки), но трябва да се избягва и предозиране. Естествено се среща в бирената мая, говеждото и червените меса, доматите, картофите, пшеничния зародиш, царевицата, триците.

 

Хромът участва в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините в организма, като основната му роля е да понижава на нивата на глюкозата (кръвната захар), което го прави подходяща добавка за хора с нарушен глюкозен толеранс или изявен диабет тип II. Допълнително хром може да се приема и за контролиране на телесното тегло и апетита, както и за намаляване на желанието за консумиране на храни с високо съдържание на захар. Има свойството и да намалява на нивата на  LDL ("лошия") холестерол, като същевременно увеличава тези на HDL ("добрия") холестерол, което пък допринася за понижаване на риска от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система.

 

Дефицитът на хром е често срещан, като най-рисковите групи са диабетиците и хора в преддиабетно състояние, бременните жени и кърмачките, спортисти и хората, изложени на по-тежки физически натоварвания, както и тези, които често консумират тестени изделия от бяло брашно и преработени храни.

 

Кои са основните ползи от хром за организма:

  • Играе ключова роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините в организма.
  • Регулира инсулина, помага за подобряването на нивата на кръвната захар при хора с диабет или глюкозна нетолерантност.
  • Спомага за контролиране на телесното тегло и апетита, както и за намаляване на желанието за консумиране на храни с високо съдържание на захар.
  • Допринася за намаляването на нивата на  LDL ("лошия") холестерол, като същевременно увеличава нивата на HDL ("добрия") холестерол.
  • Подкрепя здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Намалява нивата на кортизола (стресовият хормон) и подкрепя правилната функция на имунната система.
  • Регулира появата на акне и кожни раздразнения.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи хром тук!

Напиши коментар