За какво помага: ВИТАМИН B-9 (ФОЛАТ)

Публикувано от medicamarket 10/02/2021 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Витамин B-9 водоразтворим витамин от групата на B-витамините (B-комплекс). Основната роля на тези витамини е да помогнат на организма при превръщането на храната в енергия.

 

Витамин B-9 се среща в 2 основни форми: фолат и фолиева киселина:

  • Фолатът е естествената форма на витамин B-9 и се среща натурално в редица храни, основно в листните зеленчуци. Характеризира се с висока бионаличност и по-лесна усвояемост от синтетичния витамин B-9.  
  • Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B-9, която може да бъде открита в хранителните добавки и обогатените храни (брашно, хляб и др.)

Важно е да се знае, че организмът не е в състояние да произвежда витамин B-9 самостоятелно и затова следва той да бъде набавян чрез външни източници (храна или хранителни добавки). Дефицитите му в организма са често срещани и могат да нарушат ключови жизнени процеси.

 

Витамин B-9 e необходим за синтеза на метионин от хомоцистеин и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подкрепя правилната функция на сърцето и подобярява производството на червени кръвни телца. Притежава свойството да стимулира клетъчния растеж и да насърчава възстановяването на тъканите. Благоприятства при диабет, проблеми с бъбреците, възпаления.

 

Витамин B-9 влияе положително върху нервната система. Може да помогне при депресивни състояния и апатия и да подобри мозъчната функция, а осигуравянето на достатъчни количества от този витамин на органзима, може да намали риска от появата на деменция и болестта на Алцхаймер и да подпомогне лечението на вече отключени заболявания.

 

Приемът на витамин B-9 се препоръчва и по време на бременност (но само след консултация с лекар), тъй като тогава тялото има особена нужда от допълнителни количества от този витамин. В общия случай е препоръчително да се осигуряват на организма между 400 и 800 мкг. фолиева киселина (фолат) дневно 1 месец преди зачеване, а приемът ѝ да продължи поне до 3тия месец от бременността, тъй като тя значително редуцира риска от усложнения, свързани с бременността и допринася за правилното развитие на плода.

 

Кои са основните ползи от витамин B-9 за организма:

  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и подобрява производството на червени кръвни телца.
  • Стимулира клетъчния растеж и насърчава възстановяването на тъканите.
  • Допринася за правилната функция на нервната система и повишава тонуса.
  • Значително редуцира риска от усложнения, свързани с бременността и допринася за правилното развитие на плода.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи Витамин B9 тук!

Напиши коментар