За какво помага: ГАБА

Публикувано от medicamarket 24/07/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

GABA (гама аминомаслена киселина) е биогенна аминокиселина (природно съединение), която се произвежда в мозъка от глутамин и глюкоза. Действа като успокояващ невротрансмитер на централната нервна система, участва в метаболитните процеси на мозъчните клетки и засилва мозъчното кръвообращение. Допринася за естественото производство на ендорфини (химикали, отговарящи за усещането за щастие) и има способността да балансира нивата на кортизол, адреналин, норадреналин, допамин и серотонин в организма. По този начин подпомага организма да се справя адекватно в периодите на стрес, намалява нивото на възбудимост, отслабва напрежението, подобрява мисловния процес и спомага за пълноценен и продължителен сън. ГАБА помага в борбата с хроничната тревожност, като не позволява на невроните да се свръхстимулират и допринася за за това, мозъкът да генерира повече алфа-вълни (подпомагащи трезвото мислене и добрия фокус), отколкото бета-вълни (генерериращи се при стрес и безпокойство). Действието ѝ може да се оприличи с това на някои транквиланти (диазепам, хлордиазепоксид), но без сериозната опасност от предозиране, характерна за тях. Тази аминокиселина естествено се среща в бадемите, бананите, черния телешки дроб, кафевия ориз, лещата, цитрусовите плодове, спанака, броколи, пшеничените зърна, рибата (скумрия).

 

ГАБА е популярна добавка и при актвно спортуващите, тъй като увеличава протеиновия синтез, стимулира хипофизата и естественото повишава нивата на растежния хормон (HGH) в тялото. По-високите нива на този хормон спомагат за по-лесното покачване на мускулна маса и изгаряне на излишните мазнини.

 

Дефицитът на ГАБА в организма води до безсъние, притеснение, стрес, напрежение, депресия, дори гърчове, а основните фактори, отговрни за него са ниските нива на витамин B1 и витамин B6, цинк, магнезий и желязо. В тези случаи е добре да се приемат допълнителни суплементи, съдържащи ГАБА, като доза от 500 мг. до 1000 мг. обикновено е напълно достатъчна, за да се покрият дневните нужди на организма. При първоначален прием може да предизвикат сънливост, а при превишаване на дозата - да се усети побиване на иглички по кожата или ускорено сърцебиене. Важно е да се вземе под винмание, че приемът на ГАБА не бива да се съчетава с алкохол, анти-депресанти и лекарства с бензодиазепинни успокоителни, тъй като това може да доведе до негативно последствия върху централната нервна система.

 

Кои са основните ползи от ГАБА за организма:

  • Естествено повишава нивата на ендорфин и растежен хормон (HGH).
  • Балансира нивата на кортизол, адреналин, норадреналин, допамин и серотонин в организма.
  • Подпомага централната нервна система в периоди на стрес или при интензивни физически натоварвания.
  • Подобрява настроението, релаксацията и съня.
  • Повишава енергийните нива и издръжливостта.
  • Допринася за покачване на чиста мускулна маса и за намаляване на телесните мазнини.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи GABA тук!

Напиши коментар