За какво помага: ЛИЗИН

Публикувано от medicamarket 23/08/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

L-лизинът (L-lysine) е есенциална аминокиселина, градивен елемент на протеините в тялото и се намира в големи количества в мускулната тъкан. Редуцира производството на кортизол, ефективно се бори със стреса и подкрепя имунната система. Натурално се среща в месото, сирената, млечно-киселите и млечните продукти, маслото, сметаната и някои плодове (папая, манго, авокадо, кайсии, ябълки, круши, смокини, червени домати, цвекло).

Лизинът е сред деветте незаменими аминокиселини, които тялото не може да синтезира само и е необходимо да бъдат набавяни чрез външни източници – диета или хранителни добавки. Есенциалните аминокиселини са важни за възстановяването на мускулите след физическо натоварване, подпомагат растежа и поддържането на тъканите и допринасят за здравето и правилното развитие на костите.

Лизинът улеснява абсорбирането на калция в кръвта и транспортирането му в костната тъкан. По този начин допринася за повишаването на плътността на костите и нивата на колаген в съединителната тъкан. Прилага се успешно при лечение на рани, по време на регенеративния период след операции и спортни травми, както и като част от профилактиката срещу остеопороза.

Лизинът притежава силни антивирусни свойства и играе ключова роля при развиването на антитела, особено по отношение вируси, предизвикващи херпеси (генитални и вирусни), тъй като има свойсвтото да ограничава метаболизма на аргинина. За максимална ефективност, е препоръчително да бъде комбиниран с витамин C и биофлавоноиди.

Изследвания сочат още, че добавките, съдържащи лизин могат да намалят стреса и тревожността, да доведат до намаляване на лошия холестерол в кръвта и да понижат нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Трябва да се вземе под внимание, че лизинът може да намали кръвосъсирването и поради тази причина не трябва да се приема в определени случаи, включително преди операции.

Дневните нужди от тази аминокиселина са около 3-5 грама на ден, а сред най-честите признаци за недостиг на лизин са загуба на апетит и концентрация, умора, раздразнителност и чести промени в настроението, косопад, кръвоизливи в очната ябълка, анемия, чернодробни проблеми, репродуктивни нарушения.  Ако нивата на лизин в организма обаче са твърде повишени, могат да се появят симптоми като гадене, повръщане, диария и коремни спазми. Излишъкът може да доведе и до развитие на камъни в жлъчката или повишени нива на триглицеридите. Затова е добре приемът на лизин бъде предварително консултиран със здравен специалист.

 

Кои са основните ползи от лизин за организма:

  • Подкрепя имунната система и притежава силни антивирусни свойства, особено по отношение вируси, предизвикващи херпеси (генитални и вирусни).
  • Редуцира производството на кортизол, ефективно се бори със стреса и тревожността.
  • Допринася за повишаването на плътността на костите и нивата на колаген в съединителната тъкан.
  • Може да намали нивата на лошия холестерол и кръвната захар.


Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи лизин тук!

Напиши коментар