За какво помага: МАГНЕЗИЙ

Публикувано от medicamarket 14/01/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Магнезият е минерал, който eстествено се среща в бадемите, авокадото, черният боб, овесените ядки и трици, кафявия ориз, суровите ядки, тиквата, стафидите, соевото мляко, спанака, пълнозърнения хляб, киселото мляко. Играе ключова роля за енергийния метаболизъм, протеиновия синтез и транспортирането на нервните импулси през нервно-мускулните синапси. Подпомага усвояването на калция и свързането му със зъбите и участва в костния растеж. Той е важен ко-фактор за над 300 ензимни реакции, както и за произвеждането на вътреклетъчната енергия.

Магнезият участва пряко в редица мозъчни процеси като невротрансмитер, намалява стреса, подобрява съня и спомага за доброто настроение и спокойствие. Разширявайки доброкачествено кръвоносните съдове, оказва положително влияние върху функцията на сърдечно-съдовата и половата система. Спомага и за намаляването на кръвното налягане, както и за разширяването на бронхите при заболявания на дихателните пътища.

Смята се, че по-голямата част от населението има дефицит на магнезий поради редица причини -  неправилна и небалансирана диета, консумация на недостатъчно плодове и зеленчуци, прекомерна консумация на преработени храни (млечни продукти, брашна и захари), прием на диуретици и лаксативи, напредване на възрастта.

Магнезият е и един от най-важните минерали за активно спортуващите, заради способността му да отпуска мускулните влакна, предотвратява появата на крампи и скованост, предпазва от контузии.

 

Кои са основните ползи от магнезий за организма:

  • Оказва благоприятно влияние върху нервната система.
  • Улеснява заспиването и подобрява качеството на съня.
  • Подпомага мускулатурата, предотвратява появата на крампи и скованост, предпазва от контузии.
  • Поддържа костите здрави и силни.
  • Намалява чувството за отпадналост и умора.
  • Подобрява метаболизма.
  • Благоприятно влияние върху сърдечната дейност.
  • Съдейства за възпроизвеждането на ДНК.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи магнезий тук!

Напиши коментар

Loading...