За какво помага: НИАЦИН (ВИТАМИН B-3)

Публикувано от medicamarket 10/06/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Ницаинът (Витамин B3) е водоразтворим витамин и е част от семейството на витамините от B групата. Основната роля на тези витамини е да помогнат на организма при превръщането на храната в енергия.

 

Витамин B3 е основен витамин, който поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, като насърчава здравословните нива на липидите и спомага в борбата срещу атеросклероза на коронарната артерия. Играе роля за поддържането на правилната мозъчна функция и нервната система. Ниацинът подпомага и метаболизма на въглехидратите, което улеснява доставянето на енергия до всички клетки на тялото. Има свойството да балансира нивата на кръвната захар и да контролира симптомите на диабета. Може да повиши нивото на HDL („добрия“ холестерол), както и това на триглицеридите и да намали нивата на LDL („лошия“ холестерол ).Има благоприятно влияние върху кожата. Естествено се среща в свинския черен дроб, месото (пуешко, свинското, телешко), сьомгата, рибата тон, фъстъците, слънчогледовите семки, авокадото, граха, гъбите, кафевия ориз, картофите.

 

Въпреки че е свързан с редица потенциални странични ефекти (зачервяване и затопляне на лицето и шията, главоболие, световъртеж, ниско кръвно налягане, гадене, повръщане, проблеми с черния дроб, язва на стомаха), той е един от витамините, които често се назначават от лекарите при различни заболявания като висок холестерол, кожни заболявания и други. Допълнителният му прием трябва да се осъществява внимателно и при изрична нужда, особено от хората, страдащи от чернодробни, бъбречни или сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане.

 

Неодстигът на Витамин B3 води до кожни болести, нарушаване функцията на храносмилателната система и нервната система, заболяването „пелагра” (където се забавя метаболизма, намалява толерантността към студ, забелязват се дерматити, диария, деменция).

 

Кои са основните ползи от Витамин B3 за организма:

  • Основно хранително вещество за енергийния метаболизъм.
  • Поддържа здравето на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система.
  • Помага за поддържането на здравословните нива на липидите.
  • Балансира нивата на кръвната захар и контролира симптомите на диабета.
  • Повишава нивото на HDL („добрия“ холестерол), както и това на триглицеридите и да намали намалява нивата на LDL („лошия“ холестерол ).
  • Има благоприятно влияние върху кожата.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи витамин B3 тук!

Напиши коментар