За какво помага: ПЕКТИН

Публикувано от medicamarket 29/06/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Пектинът предствлява водноразтворими диетични фибри (полизахриди), ĸoитo ce нaмиpaт в cтeнитe нa pacтитeлнитe ĸлeтĸи. Има доказано благоприятно действие върху храносмилателната и отделителната система. Допринася за регулирането нивата на холестерол в кръвта и за прочистването на организма от натрупаните токсини. Естествено се среща в някои плодове (грейпфрути, портокали, дюли, кайсии, праскови, фурми) и в някои зеленчуци, бобови и кореноплодни (червено цвекло, моркови, репички, грах, чушки, зеле, тиквички, патладжан). В най-голямо количество се намира в ябълките, което прави ябълковия пектин по-популярен от останалите. За да си набави организма необходимото количество обаче е необходимо да се консумират 6-7 ябълки ежедневно и в продължение на дълъг период. Друг начин да се достави на тялото достатъчно пектин, е чрез хранителни добавки.

 

Приемът на допълнително пектин се препоръчва при проблеми с храносмилателната система (гастрити, язви, стомашно чревни заболявания, храносмилателни разстройства), при високи нива на „лош“ холестерол, сърдечно-съдови проблеми, чернодробни заболявания, цироза, наднормено тегло, кожни раздразнения, деинтоксикация на организма от соли тежки метали.

 

Попаднал в храносмилателния тракт, пектинът абсорбира отровните вещества, токсините, тежките метали и съдейства за изхвърлянето им от организма чрез отделителната система, като заедно с това подобрява функцията на дебелото черво. Може да спомогне и за намаляване влиянието от заобикалящия ни радиационен фон.

 

Пектинът има свойство да формира непромокаема обвивка около храната и по този начин да забавя нейното усвояването, което от своя страна води до увеличаване чувството на ситост. Той предотвратява и образуването на атеросклеротични плаки, тъй като намалява нивата на  LDL ("лошия") холестерол и триглицеридите, без да понижава нивото на HDL ("добрия") холестерол. Тъй като не съдържа захар, може да се ползва от диабетици, а регулярната му употреба води до нормализиране на кръвното налягане.

 

Често пектинът в прахообразна форма се комбинира с мед, той като по този начин се усилват благоприятните ефекти и от двата продукта. Поради особения вкус обаче все повече хора го предпочитат под формата на капсули. Който и вариант да се избере, е препоръчително да се приема в продължение на 20 дни. След почивка от 20 дни, цикълът може да се повтори. Важно е да се отбележи, че приемът на пектин не се препоръчва по време на бременност и кърмене, тъй като не е доказано дали токсините биха могли да се изхвърлят и чрез кърмата. Това, разбира се не важи, ако пектинът се доставя на организма чрез натурални храни.

 

Кои са основните ползи от ябълковия пектин за организма:

  • Изключителен източник на разтворими влакна.
  • Допринася за правилната функция на храносмилателната система.
  • Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.
  • Намалява "лошия" холестерол и нормализира нивата на кръвната захар.
  • Увеличава чувството на ситост.
  • Стимулира чревната перисталтика и помага за справяне със запек и диария.
  • Увеличава абсорбцията на калций и магнезий в организма.
  • Подпомага изчистването на организма от токсини и тежки метали.
  • Намалява възпалението и подобрява вида на кожата.

 

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи пектин тук!

Напиши коментар