За какво помага: ТАУРИН

Публикувано от medicamarket 24/04/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Тауринът (Taurine) е условно незаменима сярна аминокиселина и e втората най-изобилстваща в организма след глутамина. Има благоприятно действие върху функциите на цялото тяло. Голямо количество таурин се среща в мозъка, сърцето, мускулите, ретината на очите. По принцип тялото може да синтезира таурин само, но не в големи количества, затова му е необходима допълнителна подкрепа от външни източници – храна или хранителни добавки. Естествено се среща в месото и млечните продукти, рибата и морските дарове, кърмата.

Тауринът ефективно допринася за усвояването на мазнините, абсорбирането на мастно разтворимите витамини и транспортирането на електролити през клетъчните мембрани, предотвратявайки структурни промени в клетката. 

Тъй като подпомага преобразуването на мазнините в енергия, тауринът допринася за по-бързата загуба на излишните килограми. Той се бори с „лошия“ холестерол и подобрява способността на тялото да се справя с прекомерното натрупване на глюкоза в кровотока. Това от своя страна може да помогне за предпазването от втвърдяване на артериите и сърдечно-съдови заболявания. Тауринът има свойството да снижава нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност и е добра превантивна мярка срещу диабет тип 2.

Тауринът е често предпочитана добавка от активно спортуващите, тъй като дори приеман краткосрочно, видимо подобрава физическата кондиция и издръжливост, повишава еластичността на мускулите в цялото тяло (включително сърцето) и помага за по-бързото възстановяване след интензивна тренировка. Тауринът може да допринесе и за подобряване на състоянието на хора със сърдечна недостатъчност, както и да подпомогне имунната функция.

Тази ключова аминокиселина има свойството да подпомага функциите на нервната система и мозъка и да увеличава способностите на паметта. Според изследванията, той подпомага растежа на мозъчните клетки като стимулира стволовите клетки и увеличава живота на невроните.

Тауринът има свойството да се свързва с жлъчния сок в червата, подобрява значително секрецията му и предпазва от запушване на жлъчните пътища (холестаза), като допринася за неутрализирането на токсичния ефект на жлъчните киселини върху черния дроб.

Черният дроб е основният орган, отговорен за пречистването на целия организъм. Изследванията показват, че тауринът помага в защитата на чернодробните клетки от уврежданията, причинени от свободните радикали и токсините и по този начин подсигурява ефикасното изхвърляне на вредните съединения.

Тауринът е основно хранително вещество за новородените, особено допринасящо за оформяне на зрението. Бебешкият организъм не е в състояние да синтезира или съхранява таурин, но пък в кърмата (адаптираното мляко) се съдържа оптималното за кърмачета количество.

От недостиг на таурин могат да страдат вегетарианците и веганите, диабетиците, хората със сърдечна или бъбречна недостатъчност, възрастните хора или преждевременно родените бебета, хранени венозно дълго време. В тези случаи се препоръчва допълнителен прием на тази аминокиселина под формата на хранителна добавка, най-добре – след консултация с лекуващия лекар.

Приемът на 3 грама таурин като допълнение към храната е напълно безопасен и може да се приема целогодишно, без риск възникване на здравословни проблеми и странични ефекти. При излишък се изхвърля естествено чрез урината.

 

Кои са основните ползи от таурин за организма:

  • Има благоприятно действие върху функциите на целия организъм. 
  • Допринася за усвояването на мазнините и абсорбирането на мастно разтворимите витамини
  • Подобрава физическата кондиция и издръжливост, повишава еластичността на мускулите.
  • Подобрява функциите на сърдечно-съдовата система.
  • Подобрява възстановяването на мускулите след физическо натоварване.
  • Подпомага функциите на мозъка и нервната система и увеличава способностите на паметта.
  • Детоксифицира тялото и намалява нивата на холестерол.
  • Подкрепя имунната система.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи таурин тук!

Напиши коментар

Loading...