За какво помага: ТИРОЗИН

Публикувано от medicamarket 21/05/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Тирозинът (Tyrosine) е неесенциална аминокиселина, която се среща натурално в храните (в киселото мляко, пуешкото месо, морските дарове, тофуто, рибата тон и бобовите растения). Това е една от 22-те аминокиселини, които се използват от клетките за синтез на протеини. Предшественик е на невротрансмитера “допамин”, както и на хормоните на надбъбречната жлеза епинефрин и норепинефрин. Въздейства благоприятно върху производството на тироксин (хормонът на щитовидната жлеза), който пък от своя страна увеличава цялостната обмяна на веществата.

В нормални условия организмът е в състояние естествено да създаде L-тирозин от L-фенилаланин. По време на интензивна физическа активност или в резултат на неправилен хранителен режим обаче може да възникне дефицит на тирозин в организма. В тези случаи се препоръчва аминокиселината да се приема като хранителна добавка, като най-добре преди това е да се информира лекуващия лекар.

Тирозинът притежава доказани антистресови свойства и допълнителният му прием се препоръчва в периоди на силно натоварване на нервната система. Повишава енергията, подобрява настроението и противодейства на умората и сънливостта при прекомерен физически стрес. Тирозинът сам по себе си не подобрява когнитивната функция, но може да запази качеството на паметта при наличието на стресов фактор.

Л-тирозин е позната добавка на активно спортуващите, тъй като допринася за потискане на чувството за умора и за повишаване на енергията по време на интензивна физическа активност, което пряко влияе на спортните постижения. Той има свойството и да влияе положително върху метаболизма и да ускорява изгарянето на мазнини. Препоръчително е да се приема преди тренировка и може да се съчетава с кофеин.

 

Кои са основните ползи от тирозин за организма:

  • Ключово хранително вещество за надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и хипофизата.
  • Влияе положително върху метаболизма. 
  • Притежава антистресови свойства.
  • Може да подпомогне паметта при наличието на стресови фактори.
  • Намалява значително чувството за умора по време на интезнивно физическо натоварване.
  • Препоръчително е да се приема преди тренировка, може да се съчетава с кофеин.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи тирозин тук!

Напиши коментар

Loading...