За какво помага: ВИТАМИН А

Публикувано от medicamarket 04/02/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

Витамин А е наричан още „пръв сред витамините“, заради ключовата роля, която играе по отношение на растежа и действието на другите витамини. Витамин А е мастно-разтворим витамин, който е част от група вещества наречени каротиноиди. Натурално се среща в морковите, сладките картофи (батати), граха, доматите, тиквата, черния дроб, магданоза.

Поддържането на оптимални нива на витамин А е особено важно за образуването на костна тъкан и зъбно веществео и е основен фактор за добро зрение и очно здраве, силна имунна система, правилен растеж и развитие на организма (особено за децата), кожно здраве, по-ниски нива на остаряване на кожата и намален риск от нощна слепота и сухота в очите.

Трябва да се внимава с приемането на високи дози витамин А, особено от пушачите или тези, които приемат сериозни дози алкохол. Трябва да се има предвид и че, тъй като витамин А е мастно разтворим, при продължителен прием е възможно да се натрупа в мастните клетки за дългосрочно съхранение, което може да причини проблеми с черния дроб и бъбреците и е по-добре приемът на този суплемент да бъде периодичен, вместо постоянен.

 

Кои са основните ползи от Витамин А за организма:

  • Притежава изразен антиоксидантен ефект.
  • Поддържа правилната функция на имунната система, общия растеж и оздравителните процеси.
  • Участва в образуването на костна тъкан и зъбно вещество,
  • Грижи се за здравето на кожата и косата. Бори се с различни кожни заболявания, включително акне.
  • Използва се за лечение на заболявания на зрителния апарат, катаракта, конюнктивит. Засилва нощното зрение.
  • Спомага за понижаването на риска от развитието на онкологични и други заболявания, възникващи от повишеното екологично натоварване на човека.
  • Помага при диария, тежки менструални течения, болест на Крон, предменструален синдром.
  • Спомага за изработването на полови хормони, необходим е за поддържането на репродуктивната функция на мъжете и жените.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи Витамин А тук!

Напиши коментар

Loading...