За какво помага: ВИТАМИН Д

Публикувано от medicamarket 10/03/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Една от най-важните функции на Витамин D е да помага на тялото да абсорбира калция, което е от съществена важност за костната плътност и цялостното здравословно състояние на организма. 

Витамин D е ефективен както за правилното развитие на костната система при подрастващите, така и като превенция срещу счупвания на кости при възрастни индивиди. Той допринася за намаляването на риска от сърдечно-съдови болести и свързаните с тях усложнения, регулира кръвното налягане и подсилва имунната система. Витамин D може да помогне и в борбата с излишните килограми, като спомага за намаляване мастната тъкан.

Този важен микронутриент действа благоприятно върху нервната и мускулната система на възрастните, производството на инсулин и по-добра инсулинова чувствителност при диабетици тип 2, което води до по-добър контрол на кръвната им захар. Счита се, че приемът на суплементи с витамин D от бременни жени, би могло да предотврати появата на диабет тип 1 при децата.

Изследвания показват, че е възможно витамин D да ограничи появата на астматични пристъпи и симптоми на туберкулоза, както и да помагне при профилактиката на различни онкологични заболявания като рак на правото и дебелото черво.  Използва се при лечение на рахит, остеопороза, косопад, мокреща екзема, средство за зарастване на рани и язви.

Витамин D обикновено се набавя чрез храната (среща  в мазните риби (сьомга, тон, скумрия), черния дроб, жълтъците, гъбите (печурки, манатарки, шийтаке), млечните продукти (прясно и кисело мляко, масло, сирене, кашкавал) или се произвежда от кожата чрез ултравиолетовите лъчи на слънцето. Ниската наличност в организма на витамин D може да доведе до рахит при подрастващите и до развитието на остеопороза при възрастните индивиди. Дефицитът на витамина може да доведе и до липса на концентрация, слабост, лошо настроение, главоболие, мускулни и ставни болки, забавяне на растежа. Недостигът на Витамин D е фактор и при диагнози като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Затова е препоръчително хората, с риск от ниски нива на Витамин D, да приемат най-малко 400 IU Витамин D дневно през цялата година.

 

Кои са основните ползи от Витамин D за организма:

  • Спомага за по-лесното усвояване на калция и фосфора.
  • Подпомага синтеза на белтъчини и производството на АТФ.
  • Играе важна роля при подържането на добро здравословно състояние.
  • Помага за правилното развитие и подръжка на ставите, костите и зъбите.
  • Понижава риска от сърдечно-съдови болести и подсилва имунната система.
  • Регулира кръвното налягане и кръвната захар.
  • Спомага за намаляване мастната тъкан.
  • Допринася при профилактиката на различни онкологични заболявания като рак на правото и дебелото черво.
  • Използва при профилактиката и лечението на рахит, при остеопороза, косопад, екзема, за зарастване на рани и язви.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи Витамин D тук!

Напиши коментар

Loading...