За какво помага: ВИТАМИН Е

Публикувано от medicamarket 07/04/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Витамин Е е есенциален витамин, което означава, че човешкият организъм не може да го синтезира самостоятелно и е необходимо да бъде набавян чрез външни източници – диета или хранителни добавки. Витамин Е съдържа вещества, наречени токотриеноли и токофероли (алфа, бета, гама и делта). Натурално се среща в растителното и животинското масло, зеленолистните зеленчуци (броколи, спанак), млякото, яйцата, черния дроб, месото, суровите ядки (бадеми, лешници), семената, мазните риби и морсите дарове, авокадото

Витамин Е участва в процеса на синтеза на хемоглобина и белтъците, растежа на клетките и доставянето на кислород до тях. Подпомага усвояването на витамин К и витамин А. При прием на по-големи дози, има анаболен ефект и благоприятно влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура.

Витамин Е е силен антиоксидант и има свойството да защитава клетките от увреждане. Предпазва от вредните външни фактори като замърсяване, цигарен дим и ултравиолетови лъчи, които могат да доведат до преждевременно стареене, сърдечни и онкологични заболявания. Подобрява функциите на имунната и сърдечно-съдовата система и подържа нивата на холестерола в нормални граници.

Витамин Е играе роля и в репродуктивните процеси, настъпването на овулацията и забременяването. Оказва ползотворен ефект върху епидермиса, като подхранва кожата, косата и ноктите.

Недостигът на Витамин Е може да бъде причина за възникването на редица болести като стерилност, менструални проблеми, скъсен живот на червени кръвни клетки, невромускулни увреждания и др. Витамин Е благоприятно повлиява блести като хорея на Хънтънгтън, Алцхаймер, Паркинсон, деменцията, различните двигателни разстройства.

Приемът на витамин Е не се препоръчва за хора с хипертиреоза, захарен диабет, холецистит, хемофилия, чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност. Не трябва да се пренебрегва факта, че витамин Е може да е противопоказен при хора с алергии, както и при подрастващи. Най-добре се консултирайте се с Вашия лекар преди употреба.

 

Кои са основните ползи от витамин Е за организма:

  • Неутрализира свободните радикали и осигурява ефективна ежедневна антиоксидантна защита.
  • Подобрява функциите на имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система.
  • Подържа нормалните нива на холестерола.
  • Допринася за здравето на кожата, косата и ноктите.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи витамин Е тук!

Напиши коментар

Loading...