За какво помага: ВИТАМИН К

Публикувано от medicamarket 10/03/2021 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Витамин К (Vitamin K) е мастноразтворим витамин, който естествено се среща в соята, пресните сушени билки, лука, тъмнолистните зеленчуци, зелето, брюкселското зеле, броколите, аспержите, пилешкия черен дроб. Препоръчителната дневна доза витамин К е 80 мкг., като трябва да се има предвид, че при продължителен прием е възможно да се натрупа в мастните клетки за дългосрочно съхранение, което е възможно да причини затрунения във функциите на някои органи. Добре би било да се консултирате се с Вашия лекар преди употреба.

 

Съществуват три основни форми на витамин К – К1, К2 и К3.

 • Витамин К1, известен още като филохинон, е естествена форма на витамин K, съдържащa се в някои зеленчуци, която се грижи най-вече за правилното съсирване на кръвта.
 • Витамин К2 или менахинон е по-добре смилаемата форма на витамин K, която се продуцира от чревната флора и е полезна за костите и за тъканите.  Формата на витамин К, която се счита за най-ефективна е витамин К2-МК-7, извлечен от традиционен японски ферментирал соев продукт. MK-4 е форма на витамин K2, съдържащ се в храните от животински произход;
 • Витамин К3 (менадион) представлява синтетична форма на витамин K.

 

Витамин К има способността да подкрепя сърдечно-съдовата система, да регулира процеса на коагулация на кръвта и да защитава артериалните стени от натрупването на излишен калций, плаки и холестерол, а недостигът му може да доведе до артериалната калцификация - една от причините за хипертония в напреднала възраст.

 

Витамин К е доказал своята ефективност при вътрешни кръвоизливи и обилни кръвотечения. Има свойството да облекчава болезнената менструация и симптомите на предменструалния синдром (ПМС).

 

Той подкрепя и здравето на костите и зъбите, допринася за тяхната реминерализация и значително намалява риска от развитие на остеопороза и счупвания.  Друга важна способност на Витамин K е да предпазва мозъка от свободните радикали, с което забавя процесите на стареене и стимулира когнитивната функция.

 

Витамин К притежава също свойството да противодейства на загубата на колаген, като поддържа кожата по-тонизирана и по-млада и видимо изглажда малките бръчици и торбичките под очите.

 

Кои са основните ползи от витамин К за организма:

 • Допринася за нормалното съсирване на кръвта.
 • Подкрепя сърдечно-съдовата система.
 • Защитава артериалните стени от натрупването на плаки и холестерол.
 • Облекчава симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и болезнената менструация.
 • Повишава плътността на костите и зъбите.
 • Намалява риска от развитие на остеопороза и счупвания.
 • Подкрепя кофнитивните функции.
 • Забавя процесите на стареене.

 Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи витамин К тук!

 

Напиши коментар