За какво помага: ЦИНК

Публикувано от medicamarket 20/03/2020 0 Коментар(и) Рубрики,

 

Цинкът (Zinc) е незаменим ключов минерал, който се съдържа във всяка клетка на човешкото тяло. Отговорен е за протичането на над 300 ензимни реакции и играе важна роля във всички метаболитни процеси. Подпомага имунната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система и има силни антиоксидантни свойства. Естествено се среща в месото, ряпата, граха, пълнозърнените храни, овеса, фъстъците, бадемите, орехите, тиквените семки, джинджифила, стридите.

По-голямата част от цинк в човешкото тяло е струпан в костите и мускулите, но в големи количества се откриват и в белите и червените кръвни клетки, очната ретина, кожата, черния дроб, бъбреците, панкреаса, семенната течност и простатата. Трудно се усвоява от организма и затова е добре да се осигуряват по-високи дози от този минерал (чрез храната или като добавка).

Цинкът играе ключова роля при заздравяването на раните, подобряването на структурите на косата и ноктите. Ефективно се бори с акнето, екземите и инфекциите по кожата и спомага за намаляването на белезите. Тъй като участва и в синтеза на колаген, цинкът допринася за регенерацията на кожата, забавя процеса на стареене и намалява уврежданията в следствие на свободните радикали. Има свойството и да подпомага прочистването на черния дроб и по този начин стимулира детоксикацията на организма.

Цинкът участва активно в протеиновия и въглехидратния метаболизъм (оползотворяването на глюкозата и продукцията на инсулин). Регулира кръвната захар и допринася за овладяване на диабета.

Цинкът е изключително важен минерал за поддържането на репродуктивната функция при мъжете, като спомага за повишаване на нивата на тестостерон в кръвта и производството на сперматозоиди.  Участва и в синтеза на ДНК, което го прави и препоръчителен за прием от бременни, тъй като допринася за правилното развитие на плода.

Важно е в ежедневното меню да присъства достатъчно количество цинк, тъй като понижаването на нивата му се отразява негативно върху целия организъм.  Дори лека недостатъчност на цинк може да доведе до спад в силата и издръжливостта, мускулна атрофия, депресивни състояния, понижени нива на тестостерон, влошаване на състоянието на кожата, косопад, бели петна под ноктите, загуба на апетит, диария.

Кои са основните ползи от цинк за организма:

  • Подпомага имунната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.
  • Участва в протеиновия и въглехидратния метаболизъм
  • Играе важна роля при колагеновия синтез и при синтеза на ДНК.
  • Има силни антиоксидантни свойства и забавя процеса на стареене.
  • Допринася за по-бързото заздравяване на раните и кожните раздразнения.
  • Подобрява състянието на кожата, косата и ноктите.
  • Регулира кръвната захар и допринася за овладяване на диабета.
  • Подпомага прочистването на черния дроб.
  • Поддържането на репродуктивната функция при мъжете,
  • Подпомага и функцията на мозъка, като стимулира мисълта и паметта.

Можете да разгледате предложенията на дрогерия medicamarket.bg, съдържащи цинк тук!

Напиши коментар

Loading...